Valg af kilde og strøm i svejseprocessen

Valg af kilde og strøm i svejseprocessen

Svejseprocessen er en meget vigtig energikilde, men de anvendte elektroder og svejsetråd er mindst lige så vigtige. Elektroder og tråd af god kvalitet giver os mulighed for at opnå en svejsning af god kvalitet og vil påvirke effektiviteten og sikkerheden i vores arbejde.

Svejsning med elektroder
Svejsning med belagte elektroder (MMA) er en universel metode, der gør det muligt at svejse tynde og tykke emner under forskellige forhold. Vi kan svejse mange forskellige metaller og legeringer i enhver position. Den viklede elektrode består af en metalkerne, der er dækket af en speciel indpakning, hvor tykkelsen kan variere. Vi skelner mellem tynde, medium og tykke beklædte elektroder, hvor tykkelsen af de beklædte elektroder er henholdsvis 20%, 20-40% og mere end 40% af kernens diameter.

Rutilbelagte elektroder (R) – de mest populære elektroder til almindelig brug. De er nemme at bruge, relativt effektive og tillader svejsning i næsten alle positioner undtagen lodret top-down-svejsning.

Alkaliske lagelektroder (B) – meget gode mekaniske egenskaber for svejsninger, der kan opnås takket være smeltens høje plasticitet, selv ved lave temperaturer. De kan svejses i alle positioner undtagen lodret fra top til bund.

Celluloseviklede elektroder (C) – muliggør svejsning under vanskelige installationsforhold i marken. De kan svejses i alle positioner, især lodret fra top til bund.

Syrebelagte elektroder (A) – muliggør svejsning med glatte, flade overflader med medium mekaniske egenskaber. De kan svejses i de nederste, laterale og betingede positioner i tvungne positioner.

Specialelektroder – ud over de ovennævnte typer af beklædninger er der specielle beklædninger til rådighed: RA – Rutil syrebeklædning, RB – Rutil alkalisk beklædning, RC – Rutil cellulosebeklædning, RR – Rutil tyk beklædning.

Paton tilbyder elektroder til lysbuesvejsning: universal ny generation “ELITE”, til svejsning af kulstof og ulegeret stål ANO 4, ANO 21, ANO 36, ANO 36, UONI 13/55, til svejsning af højlegeret stål CL 11, OZL – 8.

Paton “ELITE”-elektroder blev udviklet i fællesskab af de førende eksperter fra Paton og Paton Ukraine IES DZU IES og Paton IES. De opfylder de bedste verdensstandarder og er velegnede til svejsning i alle positioner, både af begyndere og professionelle. Under normale opbevaringsforhold behøver de ikke at blive opvarmet før svejsning. ELITE”-elektroderne er designet til manuel lysbuesvejsning af almindelige og krævende stålkonstruktioner med et lavt kulstofindhold på højst 0,25 %. De har en reduceret toksicitet af svejsesprayelektroden, hvilket gør det muligt at svejse i lukkede rum uden brug af specielt ventilationsudstyr.

Anvendelse af elektroderne til svejsning af “elite” Paton.
ANO 4-elektroder, designet til vinkel-, stumps- og boresvejsning af metaller fra 3 til 20 mm. Velegnet til svejsning af almindelige og større stålkonstruktioner med lavt kulstofindhold. Til svejsning af ikke-roterende vandrørssamlinger. Elektroder Ø3 og Ø4 mm er velegnede til svejsning i alle rumlige positioner undtagen oppefra og ned; elektroder Ø5 og Ø6 mm er velegnede til bundsvejsning i vandrette, lodrette og opadgående planer.

ANO 21-elektroder bruges til svejsning af filet-, stumps- og overlapningssvejsninger og metalboringer fra 3 til 20 mm. De er velegnede til svejsning af almindelige og større stålkonstruktioner med lavt kulstofindhold, der ikke overstiger 0,25 %. De bruges til svejsning af ikke-roterende lavtryks-, vand- og gasrørsforbindelser. Elektroder Ø3 og Ø4 mm, egnet til svejsning i alle rumlige positioner. Elektroder Ø5 og Ø6 mm er velegnede til svejsning i bunden, horisontalt, vertikalt og vertikalt opad.

ANO 36-elektroder gør det muligt at svejse ved meget lav strømstyrke – ideelt til hjemmebrug. De bruges til at svejse almindelige stålkonstruktioner med lavt kulstofindhold. Anvendes til svejsning af ikke-roterende lavtryks vand- og gasrørssamlinger. De er velegnede til kantsvejsninger, stumpsamlinger og metalhulsamlinger fra 2 til 15 mm. Elektroderne er velegnede til svejsning i alle rumlige positioner.

UONI 13/55-elektroder, der bruges til sammenføjning af metal, hvor der kræves højere plasticitets- og styrkeegenskaber af svejsningen under vanskelige vejrforhold. De er særligt velegnede til svejsning af ansvarlige strukturer, der arbejder under dynamiske belastninger ved negative temperaturer ned til -40C. De er velegnede til svejsning af metal med en tykkelse på 3 til 30 mm. Elektroderne er designet til svejsning af kulstof og ulegeret stål, for eksempel i skibsbygningsindustrien. De kan bruges til at fjerne støbeproblemer. Elektroderne er velegnede til svejsning i alle rumlige positioner undtagen top-down.

CL 11-elektroder er designet til svejsning af korrosionsbestandige krom-nikkel-stålprodukter, der arbejder under vanskelige forhold ved temperaturer op til 400 °C, når metalsvejsning er påkrævet for at opfylde strenge krav til intergranulær korrosionskontrol. Elektroderne er velegnede til svejsning i alle rumlige positioner undtagen top-down.

OZL – 8 elektroder, der anvendes til svejsning af krom-nikkel stålprodukter, der er modstandsdygtige over for korrosion og arbejder under vanskelige forhold, når metalsvejsninger skal opfylde strenge krav til kontrol af intergranulær korrosion. Elektroderne er velegnede til svejsning i alle rumlige positioner undtagen top-down.

Der er mange virksomheder på markedet, der producerer MIG/MAG-svejsetråd. Valget af svejsetråd til MIG/MAG-svejsemaskiner afhænger af materialets tykkelse og svejsepositionen, og de mest populære er tråde med en diameter på 0,6 mm; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,2 mm; 1,6 mm; 2,0 mm. Hvis vi svejser tykkere elementer, skal trådens diameter være større, mindre diametre giver os større tæthed og smeltedybde.